’Ajuntament d’Aitona ha donat a conèixer tots els detalls d’unes jornades dedicades a la memòria històrica i al llegat del fotoperiodista Robert Capa, amb la novetat dels Premis Robert Capa i el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Avui al matí, l’Ajuntament d’Aitona ha presentat oficialment les III Jornades Robert Capa, que se celebraran els pròxims dies 2, 3 i 7 de novembre. La iniciativa, impulsada pel consistori amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i la Diputació de Lleida oferirà durant un cap de setmana diferents propostes didàctiques i divulgatives sobre la figura i l’obra d’aquest important fotògraf, així com de la tasca dels professionals que, d’una manera o altra, ajuden a posar imatges i paraules als esdeveniments històrics.
L’acte de presentació ha estat presidit per l’alcaldessa Rosa Pujol, que ha explicat el programa de les jornades, el seu paper en la preservació de la memòria històrica i ha agraït la participació dels diferents organismes. “Amb cada edició, les Jornades Robert Capa van guanyant més rellevància, no només com un acte de divulgació històrica, sinó també com un punt de referència per al fotoperiodisme de guerra i la memòria col·lectiva del nostre poble”, ha afirmat l’alcaldessa. També ha destacat que les jornades són molt més que un homenatge a Capa, són una manera de mantenir viva la memòria dels qui van viure aquells moments històrics. La presentació també ha comptat amb la presència d’Andreu Vàzquez, director de l’IEI, Eusebi Valera, regidor de Patrimoni d’Aitona i Ramon Gonzàlez, coorganitzador de la iniciativa.
Enguany, les jornades sumen el suport del Memorial Democràtic, una institució de la Generalitat que promou la memòria històrica de Catalunya, amb l’objectiu de preservar els esdeveniments clau de la Guerra Civil i la dictadura franquista. Per cloure l’acte, l’alcaldessa ha convidat tothom a participar en les jornades, i a seguir aprofundint en el llegat de Robert Capa i el seu paper fonamental en la història del fotoperiodisme.
Novetats d’enguany
Aquest any, el programa de les Jornades inclou activitats com la recreació històrica dels esdeveniments capturats per Capa, que com a novetat, inclouran interactuació amb el públic i un personatge que recrearà a Robert Capa; la presentació del llibre "Soldados" de Jordi Bru, i una taula rodona sobre la Maleta Mexicana, un conjunt d’imatges que documenta la Guerra Civil Espanyola que es va trobar el 1995 amb els negatius de més de 3.000 fotografies de Robert Capa, entre les quals n’hi havia algunes preses a Aitona.
A més, una de les novetats més esperades d’aquesta edició és l’estrena dels Premis Robert Capa d’Aitona, que reconeixeran el millor treball fotogràfic i de recerca sobre conflictes actuals i la Guerra Civil. S’hi han presentat 7 treballs d’investigació i 16 fotografies. El recull fotogràfic es podrà visitar el 2 de novembre al Saló de Plens de l’Ajuntament d’Aitona. El 7 de novembre s’anunciaran els projectes guanyadors, mentre que els premis es lliuraran el 22 de novembre a l’Aula Magna de l’IEI.
Ruta Robert Capa, el gran clàssic
Com a part central de les jornades, torna la popular Ruta Robert Capa, que permet als visitants recórrer els llocs exactes on el fotoperiodista va treballar durant la seva estada a Aitona. Nascuda fa tres anys, és un recorregut a peu que permet seguir les passes del famós fotògraf quan va documentar el darrer atac de l’exèrcit republicà a Catalunya. Cobreix una distància de prop d’un quilòmetre per l’entorn d’Aitona i inclou plafons informatius en diferents idiomes on s’explica detalladament el recorregut del fotoperiodista Ernö Friedmann -conegut amb el pseudònim Robert Capa- per Aitona el 7 de novembre de 1938.
Robert Capa va documentar fotogràficament la darrera ofensiva de l’exèrcit republicà a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola, que pretenia arribar a Fraga i facilitar la retirada de les tropes que portaven lluitant a l’Ebre des del 25 de juliol. L’atac va tenir com a escenari diversos emplaçaments de La Serrabrisa i va ser repel·lit de forma contundent per les tropes franquistes.
L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, posa en valor el fet que la Ruta “s’ha convertit en una de les propostes de Fruiturisme amb més èxit de participació, fins a 600 persones pertanyents a escoles i instituts, associacions, entitats i grups de memòria històrica”. A totes aquestes persones, se sumen els i les visitants que fan la ruta per lliure, tenint en compte que és a l’aire lliure, està assenyalada i disponible en quatre llengües. Pujol afegeix que aquesta activitat ha permès “avançar en el camí cap a un Fruiturisme cada cop més desestacionalitzat i menys dependent del moment de la floració dels arbres fruiters”. |